onsdag 11 juni 2008

ICA svarar

Det kanske helt enkelt är effektivare att skriva till företag än till politiker. De verkar bry sig mer, eftersom de är de faktiskt svarar. Märkligt nog. Är det inte exakt det som är politikernas jobb, att bry sig om och agera i enlighet med vad folket tycker? Vad gör de annars, om de inte gör det?

Pratade kort med EU-parlamentarikern Anders Wijkman (kd) efter ett seminarium häromveckan. Han jobbar med energi- och klimatfrågor i EU, men frågan om hur man som vanlig medborgare kan engagera sig och påverka det arbetet gjorde honom helt förvirrad. "Vadå, påverka? Delta? Nej... Det är ju val till parlamentet snart, då kan man rösta?"
Kan det vara så att våra politiker känner sig för säkra i sina sitsar, demokratin är för bekväm och självklar för dem, de inser inte att det egentligen är jag som bestämmer. Jag som röstar dit eller bort dem. Eller åtminstone borde det vara så.

Å andra sidan - i det marknadsekonomiska samhället är våra pengar troligen viktigare styrmedel än våra röster. Direktare, kontinuerligare, med större effekt. Därför är det viktigt för ICA och Vattenfall att visa att de tar hänsyn till mina åsikter, än för mina demokratiskt valda politiker. Det är på ett sätt logiskt, på ett sätt djupt oroande.

Hur som helst, såhär skriver ICA om palmoljan i deras chips:

"Hej!
Palmolja är ett bra alternativ till andra oljor då det inte kommer fram sk. transfettsyror då palmolja redan är till så stor del mättat. Alternativet vi har är att använda t.ex. härdad solrosolja. Problemet är att vi då skulle få en massa
transfettsyror i produkten vilket inte är bra. Det är svårt att välja och vi gör vårat bästa för att hitta något som passar både miljön och vår hälsa.
Vi vill även tacka för dina synpunkter på våra I LOVE ECO produkter. Vi har skickat dina synpunkter vidare till ansvariga för just denna fråga. Det är av största vikt att vi får veta vad våra kunder tycker om oss och vår organisation. Det hjälper
oss att såväl utveckla som förbättra både våra produkter och vårt arbete.

Vill du veta mer om våra egna märkesvaror eller få tips på inspirerande recept, gå in på www.ICA.se. Har du fler frågor eller synpunkter är du välkommen att höra av dig till oss igen. Vi hjälper gärna till!

Med vänlig hälsning
ICA Kundkontakt
Dominika Johansson"