torsdag 13 mars 2008

Medhåll från regeringen

Det händer grejer! Regeringen utreder nu möjligheten att bygga speciella banor för snabbtåg i Sverige, och i DN kan man läsa uttalanden från Åsa Torstensson som skulle kunna vara tagna från mitt brev till henne. Jag har visserligen inte fått något svar, men hon kanske har läst det ändå? :)
I vilket fall: Hurra! Det finns hopp för tåget!

Hur stort hoppet är kan möjligen diskuteras - några äldre artiklar ur DN har helt delade meningar. En säger att ett snabbtåg från Oslo till Berlin via Göteborg nu kommer byggas. Kanon! Superbra. Den kan eventuellt vara klar 2025. Jo, det är bättre än inget, men känns det ändå inte lite visionslöst? 2025, då börjar jag närma mig pensionen.

I en artikel från augusti hävdar SJ-chefen att tåget lätt kan konkurrera ut allt inrikesflyg söder om Östersund, men då behövs satsningar på 50 miljarder. Förra året satsades 7 miljarder. Å andra sidan, det är hans jobb att säga så. Snacka om partisk.

Partisk är jag också - imorn tar jag tåget till Rom!
Just den här gången känns det inte så farligt att det tar ett drygt dygn att åka. Det är avkoppling. Så länge det inte tar ett dygn att boka biljetten, vilket det tyvärr nästan gör. Om det är något som verkligen skulle behöva göras för att underlätta tågresor i Europa så vore det att styra upp bokningssystemet. Varför kan man inte boka internationella tågresor på internet? Varför måste man sitta timtals i telefon och lyssna när SJ-anställda brottas med ett fantastiskt osmidigt datasystem? Snart blir det nog ett brev till SJ, die Bahn eller nån tågsamordnande EU-myndighet (finns det?) om det här.

Bis dann!
/Sara-Linnéa